Lantmäteriförrättning

I december fick vi ju godkänt förhandsbesked till bygglov men med en massa villkor som vi bestämde oss för att diskutera med bygglovsenheten. Dock tog vi tillfället i akt och skickade in ansökan om lantmäteriförrättning - avstyckning av tomten alltså - direkt. Man kan nämligen göra det så fort man har ett godkänt förhandsbesked (innan dess också men då riskerar man att lägga pengar på att stycka av en tomt som man inte vet om man får bygga på). Vi skickade alltså in ansökan i december, och fick efter ett par veckor beskedet att det för närvarande var en väntetid på 6-8 månader innan en handläggare började titta på ärendet (!). Dock blev vi glatt överraskade när de ringde veckan efter att vi kom hem från Thailand och sa att de började med vårat ärende. Alltså bara två månader efter att vi ansökte. I onsdags var vår handläggare ute och gjorde fältarbete på tomten, alltså slog ner pinnar/rör och mätte ut exakt var tomtgränserna ska gå. Jag, Jesper & Kent har tidigare varit ut och satt ner egna pinnar efter en himla massa funderande om storlek och exakt hur vi vill att tomten ska se ut. Men allt gick bra och jag fick ett mail från handläggaren att tomten blir ca 4000 kvm stor. Det är en stooor tomt men det känns bra! :) 
 
Det enda som känns mindre bra är att de insisterade på att göra en arkivutredning angående vägen vi ska använda, med motiveringen att på 1700-talet delades stora gårdar i uppland upp i mindre gårdar, med mindre mark, och då kunde vissa vägar bli samfällda för att de angränsade till flera fastigheter. Vi vet dock att den vägen vi ska använda aldrig tillhört någon annan fastighet, och dessutom är det Jespers farmor och farfar som själva gjort vägen... Tidigare var det en gångstig på ungefär samma ställe som ledde upp till ett soldattorp som tillhörde Skulla gård. Vi ifrågasatte detta eftersom vi tycker det känns sjukt ovärt att betala för något som vi tycker är helt irrelevant och onödigt, eftersom vi vet att det inte är en samfälld väg... Men det spelade tydligen ingen roll, det var uppenbarligen absolut nödvändigt att göra en arkivutredning. Den visade såklart att vägen inte var samfälld, precis som vi sa. Men det känns helt absurt att OM det hade varit så, så hade eventuella fastighetsägare till de fastigheterna den skulle varit samägd med haft rätt att ha åsikter i avstyckningen. Fast de inte äger marken. Helt absurt. Han estimerade att vår avstyckning skulle kosta ca 40.000 kronor, vilket är mycket dyrare än avstyckningar jag hört talas om tidigare. Det är bara att betala och se glad ut. 
 
Det känns positivt i alla fall att det går snabbt. :) Även fast vi just nu har en "oväntad" enorm utgift, vilket gör att vi kanske måste skjuta på byggstarten en del... Berättar mer om det vid ett annat tillfälle. :) Men före december 2017 ska vi i alla fall ha ansökt om det riktiga bygglovet. Och jag håller alla tummar och tår (och tänker se till) att det händer innan dess! Annars kryper jag ur skinnet av att inte få flytta in i vårat drömhus någon gång! ♥
 
Jag i provgropen på vår tomt. Ps, det är byxorna som gör att jag ser så himla fluffig ut! Jag lovar. 
 
 
 

Bygga hus

Husbyggar-update: möte med bygglovsenheten

Hej hopp! Tänkte uppdatera lite om hur det går på husfronten. 
Det är lite kämpigt kan man säga, känns som att allt och alla jobbar emot oss i det här. Men som tur är har vi varit ganska inställda på att det kommer att bli tufft, och att vi kommer att möta massor av motgångar innan vi är i mål. Det känns som att när vi väl får vårat hus så kan vi i allafall säga att vi har kämpat för det. 
 
Vi fick ju förhandsbeskedet beviljat, men med en massa idiotiska villkor. De vi reagerade starkast på var att vi inte fick ha frontespis, att takvinkeln skulle vara max 25 grader och att vi absolut inte fick måla vitt. 
Jag var i kontakt med vår handläggare till och från angående detta, med både frågor om detta och argument om varför det verkade helt felaktigt. Flera hus i närheten är vita, bland annat det närmaste huset samt ett hus som ligger 300 m ifrån och är byggt 2013. Frontespis på landet är mer regel än undantag. Man ser sällan en så flack takvinken som 25 grader på landet. Frågorna var många, och det kändes (känns) helt orimligt och fel. 
 
Vi bokade in ett möte precis när vi kom hem från Thailand. Mötet gick verkligen inte bra. Argumenten de hade var helt sjuka, det gör det ännu svårare att acceptera. Exempelvis: 
 
  • Huset får absolut inte vara vitt. När jag tog upp de andra vita husen i närheten var deras svar: De husen ser vi som exempel där vi har misslyckats, och måste bli bättre.
  • Jag frågade vilken hustyp de ansåg vore mest passande för platsen, varpå chefen för bygglovsenheten (som var med på mötet) tar fram ett ladhus. Helt sjukt, jag trodde att han skämtade först. Han vet ju vilken husmodell vi vill bygga - och det är i princip så långt ifrån detta man kommer. Jag frågade om han seriöst föreslog att vi skulle bygga en lada. Argumentet? "För 100 år sedan hade inte eran tomt varit en naturlig plats för ett bostadshus. Däremot hade det varit en naturlig plats för en lada att förvara hö i, eftersom det ligger vid en åker." Jag påpekade att om vi skulle bygga ett sådant hus skulle det sticka ut fruktansvärt mycket jämfört med bebyggelsen i området. Det spelade tydligen ingen roll, det enda viktiga var att huset underordnas naturlandskapet. 
 
  • Jag frågade vilka fasadfärger som överhuvudtaget är aktuella, eftersom vår kompromiss med gräddvit fasad och tegelrött tak inte var bra nog. Falurött, helst med faluröda knutar och foder är tydligen förstahandsvalet. De tittade på varandra och sa svart, men kom sen fram till att nej, inte på vår husmodell (!!!). De tycker alltså att svart är bättre än vitt. Sedan tog han fram den här bilden på datorn och sa "det här är ju lite ovanligt men smälter in bra i naturlandskapet". Jag visste seriöst inte ens vad jag skulle säga längre. Jag var chockad. Där sitter alltså chefen för bygglovsenheten i uppsala, och föreslår att mitt hus ska se ut såhär för att smälta in. Man tror inte att det är sant. 
Jag fick dra ur dem två alternativ till slut:
  • Vi får bygga vår husmodell, om det blir falurött. 
  • Om vi absolut vill ha vitt så måste det bli gräddvitt med rött tegeltak och byta husmodell till 1,5-planshus med högre takvikel (vilket de först satt villkor för att vi inte fick ha!) så att man ser mindre av fasaden och mer av taket. Så KANSKE de kan godkänna det. Kanske. 
Det här med takvikeln och framförallt frontespis gav de sig gällande rätt fort, chefen "visste inte varför de satt det som villkor". Skrattretande... Så tack och lov kan vi i allafall bygga den husmodellen. 
 
Det känns inte aktuellt för oss att välja ett annat hus, även om jag tycker att de är fina på utsidan så känns det helt fel för oss att välja ett hus med snedtak på övervåningen... Så vi håller på och överväger hur vi ska göra med färgen. 
 
Fortsättning på husbyggar-äventyret följer... 

Bygga hus

Thailand ♥

Hej! 
 
Long time no see! :) Känner mig som en ny människa efter vår resa. 
 
Jag, Jesper, Pappa, Joel, Nikita, Billy, Tom, Mimmi, Mormor, Josef, Eva, Julia, Vera, David & Lina. 
Vi hade det helt fantastiskt. Solade, badade, åt god mat & bara umgicks. Det var helt underbart att få njuta av värmen, ledigheten och att bara umgås kravlöst i två hela veckor. Ingen stress. Inga krav. 
 
För det mesta låg vi antingen vid poolen och solade och badade hela dagarna, eller vid stranden. Och sen vid sextiden på kvällarna möttes vi upp allihopa för middag på nåt mysigt ställe. 
 
En dag hyrde vi två longtailbåtar och åkte till Coral Islands och snorklade. Bara båtturen var helmysig, och snorkligen var riktigt bra. 
En dag åkte vi på en heldagsutflykt till Similan Islands. Verkligen en upplevelse, klart vatten och vita stränder, vackra utsikter och vackra fiskar. 
 
Jag känner mig verkligen mycket piggare, gladare och helt utvilad efter denna resa, jag har verkligen samlat glädje och energi. Jag är så himla nöjd med resan, och starten på det här året. Fantastiskt! ♥
 
 
Jag kommer säkert att skriva mer om Thailand och lägga upp fler bilder senare, men här var ett smakprov på denna fantastiska resa. Längtar tillbaka så mycket! Men som tur är händer det massor av roliga och spännande grejer här hemma i Sverige den här våren och sommaren, så jag har massor av kul att se fram emot! Det här året kommer att bli väldigt svårslaget! ♥

Resor, Vardag