Tomtägare & bankmöten!

Vi kan numer titulera oss tomtägare!
 
Papprena kom för ett par veckor sedan på att lagfarten var beviljad/klar. Vi har även fått tomten värderad, den blev värderad ganska högt vilket känns väldigt roligt.
 
Vi var ju på möte igen med Myresjöhus i onsdags. Innan mötet ringde Jesper Leffe (markentreprenör & farbror) för att dubbelkolla priserna på markarbetet, och det visade sig att vi hade räknat alldeles för högt på det vilket gav en väldigt positiv effekt på produktionskalkylen! Mötet gick väldigt bra, mycket bättre än föregående vecka. Vi hade funderat massor och kommit fram till att vi måste höja budgeten. Och med höjd budget och sänkt markarbetskostnad såg det ut som att vi skulle få ihop det!
 
Men igår, måndag, var vi på möte med Nordea igen. De sa att vi fick låna samma belopp som de sa för ett år sen, och vi har högre löner än då... Det beloppet är 2,6 miljoner. Så vi ifrågasatte det och dividerade lite fram och tillbaka och kom fram till att vi kunde få låna 2,85 miljoner. Men då saknas det fortfarande 400 tusen kronor. Pappa hade erbjudit sig att ställa upp och låna upp eventuell mellanskillnad på sin gård , så han var med på mötet. Helt otroligt snällt av honom, det känns ju inte jättekul men om det är det som krävs för att lyckas bygga så tar vi det erbjudandet. Men dessvärre bedömde de att han inte fick det, vilket var väldigt märkligt eftersom han har mindre än en tredjedel av gårdens värde belånad. 
 
Så vi pendlar lite mellan hopp och förtvivlan just nu. Efter mötet gick vi alla tre och åt lunch tillsammans, och jag ringde både handelsbanken och länsförsäkringar. Fick ett bra bemötande från handelsbanken, så nu håller vi tummarna för att de ska kunna erbjuda något bra. Men helst vill jag låna via Nordea eftersom de har lite bättre villkor. Men då måste vi antingen "hitta" 400K någonstans, eller välja ett billigare hus.
 
Jag slungas verkligen fram och tillbaka mellan olika känslor just nu. Just idag är jag livrädd. Livrädd för att låna så mycket pengar, livrädd för en hög boendekostnad. Livrädd för bostadsbubblor och räntestigningar. Ena stunden känns det fullt rimligt att bygga för 3,45 miljoner, eftersom en trea i stan kostar minst 3 miljoner nu, och vi kan få vårt absoluta drömhus för nära nog samma peng. Och så känns det som att vi inte bör kompromissa och välja ett annat hus när det handlar om bara 400K skillnad. Andra stunden känns det vansinnigt att låna så mycket som 3,25 miljoner, och att vi verkligen borde välja ett billigare hus. Men sen tänker jag - tänk när vi är 35, och har bättre löner och en (kanske) lättare situation, kommer vi då att vara besvikna på oss själva att vi inte körde på och satsade på vår dröm? Vi vill ju aldrig flytta från den tomten, så det vi bygger nu är ju det vi ska bo i.
 
Vi vet ju vad vi vill ha. Det är bara så himla läskigt. Och helst vill man inte alls låna av familj.
 
 

Bygga hus

Möte med Myresjöhus

Hej!
 
 
Jag har haft en fantastisk helg! I lördags anordnade vi baby shower för Angelica hemma hos mig, det var hur kul som helst! Mycket att förbereda och lite stressigt innan men det var det så värt. Hon blev jätteglad.
I söndags firade vi Vera som fyllde 5, jättemysigt. Hon fick en drös till med Frost-saker att lägga till i samlingen. Av mig och Jesper fick hon Frost-påslakan och pom poms att hänga i taket. Det blev jättefint.
 
Igår var jag ledig, underbart, var ju ledig lördag, söndag, måndag eftersom jag bytt helg. Det har inte hänt på ett tag! Jag, pappa och Billy tog en riktig långprommis med hundarna i solen, det var verkligen sommarväder. Så skönt. Sen var det bara att ladda upp - för 16.30 var det möte med husfirman, jag har varit jättenervös över det. Och det gick sådär. Det kommer antagligen bli alldelses för dyrt att bygga exakt det vi vill ha. Vi ska ses igen nästa vecka på onsdag, han ska kolla upp om det är möjligt tills dess. Och vi sitter och funderar på mindre modell, jag kan absolut tänka mig mindre men Jesper är lite svårflirtad. Han vill verkligen ha ett stort hus. Jag har i allafall ritat upp en egen planlösning för ett hus som är 172,8 kvm, och den känns väldigt bra tycker jag. Och enligt mig är 172,8 kvm fortfarande ett stort hus. Vi får se hur det går i nästa vecka.
 
Tills dess är det andra projekt - jag har nämligen bjudit in massa folk till kräftskiva på lördag! Första gången, ska bli spännande. Ligger inte jättemycket planering bakom utan blir lite mer spontant, men jag tror att det kan bli bra!
 
 

Vardag