5 saker jag längtar till med nya huset

Vi ska ju bygga hus nu snart och jag längtar ihjäl mig! Vi har fått godkänt förhandsbesked till bygglov och denna vecka eller nästa vecka ska avstyckningen (eller lantmäteriförrättningen som det heter) vara klar. Det innebär att vi teoretiskt sett, så fort den är klar, skicka in ansökan om bygglov (det "riktiga") och efter det beställa huset. Men i praktiken kommer vi nog att vänta till efter sommaren eftersom bröllopet kommer att kosta oss ganska mycket pengar, och vi behöver komma ifatt med sparandet. Vi tar inte pengar från huskontona, men däremot går allt vi sparar nu (sedan början av året) till bröllopet. Så vi vill spara till huset i några månader till innan vi slår till. Men vi kommer att boka ett till möte med husfirman inom en snar framtid, för att diskutera lite ändringar vi vill göra och ev få en ny offert, samt berätta om hur det gick med förhandsbeskedet och se om det finns något husfirman kan göra. Och så ska vi boka möte med banken så snart deklarationerna är klara (eftersom vi båda har högre löner nu än i somras) och hoppas på att få ett lite större lån. Jesper har dessutom provanställning i några månader till på sitt nya jobb, så vi tar det lite lugnt. Dessutom är det fullt upp med bröllopsplaneringen! :) 
 
Men jag lääääängtar varje dag och drömmer om dagen då det sätter igång på riktigt. Även fast vi faktiskt är i gång på riktigt nu. Men när spaden sätts i marken så att säga. Förvisso jobbas det redan lite med vägen och träd på tomten. Men, ni fattar. Här är några saker jag längtar extra mycket efter: 
 
  • Att få ta en låååååång, skön dusch och känna mig riktigt fräsch och avslappnad på riktigt när jag duschar. Vår verklighet nu är att vi måste slå igång varmvattenberedaren minst 45 minuter innan vi vill duscha (den är alltså trasig på något vis, eftersom de ska gå igång automatiskt), och nu har den nog pajat på riktigt för nu blir vattnet inte ens varmt på riktigt. Det blir typ ljummet. I tisdags hade jag bestämt mig för att ta en låång skön dusch och fixa och dona en massa. Och vattnet var ljummet, så det var inte ens lite avkopplande, utan bara stressande. In, gör det du ska så fort du kan, ut. Så är det hemma hos oss, alltid. Värdelöst! Dessutom känns det aldrig riktigt fräscht, eftersom det är gammal ful platsmatta på golv och väggar och gammalt och tråktigt. Längtar så mycket efter ett nytt, kaklat badrum och fuuuullt med varmvatten at all times!

  • Att ha det varmt och gott. Att slippa frysa. Vårat hus vi hyr nu är riktigt kallt, vilket beror på att det är gammalt och oisolerat och har dåligt värmesystem (direktverkande el och elelement). Vi har dock bytt ut fyra element i höstas eftersom de fungerade dåligt och vissa gick sönder, så efter det blev det lite bättre. Men vi har aldrig 20 grader inomhus. När det är minusgrader ute, så är det runt 16 grader inne. Förra vintern hade vi 12 grader i köket vid några tillfällen. Om man eldar en massa i kakelugnen blir det varmt i vardagsrummet efter typ 1-2 timmar. Då är det mysigt. Badrummet och sovrummet har vi det varmt i, eftersom det är mindre rum med stängda dörrar så ser vi till att det hålls varmt där. Trots allt detta, har vi en elräkning på runt 3.000 på vintrarna. Första vintern vred vi upp elementen ordentligt, då fick vi en elräkning på närmare 6.000. Det är naturligtvis ingen golvvärme heller. Så vi ser så sjukt mycket fram emot att ha en normaltemperatur inomhus, ha golvvärme och slippa frysa, och skämmas och dela ut tofflor och tröjor till gäster. Bara kunna slappna av och gå lättklädd inomhus. Jippii! 
  • Att ha ett fräscht, funktionellt, praktiskt och vackert kök där det finns gott om förvaring, bra lådor, en stor kyl och stor frys, samt fungerande vitvaror. Idag har vi ett gammalt, slitet kök som knappt har några lådor (jag älskar lådor) utan i princip bara skåp. Diskmaskinen gick sönder så den har vi bytt ut, men spisen och ugnen fungerar väldigt dåligt och det är bara halvfrys och halvkyl. Det finns ingen spisfläkt. Det är råttor som kryper under diskbänken (vi märker inte av dem dock men man ser att de varit där). Haha, det låter helt miserabelt. Fungerar väl helt okej, men jag läntar så himla mycket efter det där nya fräscha, och funktionella! Ett kök att umgås i, och laga mat tillsammans, och faktiskt njuta av det och inte bara irritera sig på allt som inte fungerar som det ska. Jag gillar nytt och fräscht. Jag älskar att laga mat tillsammans, men jag tror det kommer bli myyycket roligare i vårat nya hus sen. Så det längtar jag efter! Och bra belysning! Jag har redan varit och ritat mitt drömkök, vet precis hur jag vill ha det men för det måste vi bredda huset ungefär en meter så vi ska se vad det kostar först... :)

  • Att verkligen satsa på inredning! Jag äääääälskar ju inredning, ett av mina största intressen. Men eftersom vi bestämde oss för att bygga för läänge sen, så har vi sparat pengar väldigt länge, och att köpa dyra saker till huset vi bor i nu är inte aktuellt. Inte ens billiga saker om det inte är absolut nödvändigt. Alla kronor som sparas räknas. Därför har jag byggt upp en stor längtan efter att verkligen få leva ut mina inredningsdrömmar i nya huset, verkligen lägga pengar på att ha det vackert omkring mig, utan dåligt samvete. Jag har redan en liten lista i mitt huvud på saker vi ska köpa när vi flyttar in. Bland annat en ny soffa & soffbord, ett nytt köksbord, mattor till alla rum (har längtat efter att få köpa mattor i hela mitt liv känns det som!) en ny huvudgavel till sängen, massa lampor, vackra gardiner... the list goes on and on. Sen får vi väl se hur mycket verkliget det blir av den här drömmen eftersom vi vill ha barn inom en snar framtid och då tror jag att det kommer att köpas bebisgrejer för ganska mycket pengar. Men vi kommer inte fokusera på att spara första tiden i nya huset i alla fall (förutom amorteringen), det kommer vi att behöva en paus från! 

  • Riktigt stora, vackra, funktionella och bra garderober. Alltså herregud, jag kan inte ens förklara hus mycket jag längtar efter garderober. Jag har jobbat mycket med att sälja garderober på jobbet, och har ritat upp många drömgarderober. Vår verklighet nu är att vi har ingen i hallen, en varsin 60-garderob i sovrummet (fattar ni hur lite det är!?) och en 60-garderob till linneskåp. Tre 60-garderober alltså! Fattar ni hur vi klarar oss? Jag läntar sååå efter att få rita upp våra drömgarderober. Jag har redan en ganska tydlig bild över vad vi ska ha. När vi har planerat planlösningen i huset har vi planerat in garderober, förstår inte att man inte gör det i större utsträckning. Vi har ändrat en del på planlösningen bara för att få in ordentliga garderober. Vi ska ha minst 2 meters skjutdörrsgarderob i hallen, och en stor byrå. I sovrummet nere (innan vi inrett övervåningen) ska vi också ha minst 2 meters skjutdörrsgarderob, gärna 3. Helst vill jag också ha garderober i tvättstugan, men måste titta lite mer på det. Det finns helt fantasisk inredning på ikea till garderober, jag har redan en bild av hur vi ska ha det. Från en skruttig liten 60-garderob med värdelös inredning till massor av stora garderober med underbar inredning! Det kommer bli som en dröm! På övervåningen sen ska vi ha en riktig walk in-closet. Om vi får många barn kan vi göra om den till ett sovrum sen om det behövs. Jag kan inte ens fatta att det är sant! ♥
Japp, det är för bra för att vara sant. Men vi siktar mot stjärnorna. Och jag är glad att vi ändå haft det lite kämpigt och knapert emellanåt, och levt med olika standarder och olika inkomster i olika perioder i livet. Jag tror att det lärt oss väldigt mycket. Vi vet att vi kan klara oss på lite pengar. Vi vet att vi inte behöver mycket i livet för att vara lyckliga. Att det räcker att vi har varandra, och älskar varandra. It's enough. Men vi kämpar för att nå det livet vi drömmer om, och när vi väl når dit, så kommer vi att känna att vi har förtjänat det. 
 
 

Bygga hus, Vardag

kopiösa mängder te och bröllopsplanering

Hej! 
 
Här är det fortfarande sjukstuga. Så jag roar mig med att elda i kakelugnen, äta, titta på gamla säsonger av favvoserien Grey's anatomy, redigera bilder från Thailand som ska bli fotoalbum, titta på brudtärneklänningar, äta lite till, dricka kopiösa mängder te, planera bröllopet, terrorisera mina brudtärnor med meddelanden på whatsapp.... you name it. Jag har i alla fall åstadkommit något under dessa dagar! I tisdags mådde jag ju bättre och igår var jag ledig, trodde verkligen i tisdags att jag skulle jobba idag. Men igår var jag igång hela dagen, lunchade med Amanda och provade och hämtade min klänning i Stockholm, äntligen fick den följa med hem! Känns underbart. Kändes helt underbart att få ha den på sig igen. Man vill bara stå där och stirra på sig själv i timmar, för att det känns så fantastiskt och så vackert och så märkligt. Lämnade den sen hos mina svärföräldrar där den ska få hänga tills den stora dagen. Köpte också skor och lite andra tillbehör, som jag håller hemligt eftersom Jesper inte vill eller får se eller höra något. Tänk att i Augusti gifter vi oss! ♥ Så underbart, och så knasigt. Snart är Jesper min man. 
 
Kom hem vid nio-tiden, vid det laget helt jäkla slutkörd. Har aldrig i mitt liv haft ont i bihålorna - men igår hade jag sånt tryck i skallen och värk i bihålorna. Anmälde mig sjuk och nu har jag sagt att jag inte kommer imorgon heller. Vi får se om helgen, ska jobba då också... Vet inte vad detta är, men är helt slut både i kropp och själ känns det som. Och alla känslorna sitter på utsidan just nu. Stressen på jobbet, sorg. Åsa skulle ha fyllt 46 igår. Saknar. Och jag saknar min mamma. Och jag har drömt om Ofelia två nätter i rad nu. Saknar. Jag under om hon vill säga mig något... Har en liten aning men kan ju också vara jag som överanalyserar. 
 
 
När man är hemma sjuk i flera dagar blir det massor av gott och onyttigt att äta. Äta, äta, äta hela dagarna. Fast det känns nog mest så eftersom man knappt gör något annat emellan, och man hinner knappt bli hungrig. Och jag köpte färska blommor när jag handlade igår, tycker jag är värd att ha något fint att titta på när jag sitter i soffan hela dagarna. Att några små blommor kan göra så mycket! Älskar att ha färska blommor i huset. Men jag får köpa dem själv, haha! ;) 

Bröllop, Vardag

Veckan som gått

Hej! 
 
Idag är det soffläge med tänt i kakelugnen, tända ljus, Grey's anatomy och en massa gott och onyttigt. Är hemma med feber... Trist. Är ganska säker på att det har en direkt koppling till stressen på jobbet som jag haft förra veckan. Stressen över huvud taget senaste året, jag har fått dålig hy och sämre sömn och varit mer sjuk än någonsin. Har inte kopplat riktigt förrän nu att det faktiskt antaligen är stressen som är boven. 
 
Veckan som varit har varit jäkligt jobbig på jobbet, dåligt bemannat vilket förstör allting. Är riktigt less och besviken faktiskt. Dessutom är det en rätt jobbig period hemma nu då Jesper går på jägarkurs två kvällar i veckan, och då är han borta till typ 22, och de andra kvällarna måste han plugga jättemycket, och nu när jag gått upp på 100% på jobbet eftersom jag tagit över barnavdelningen (vilket jag förövrigt älskar) så kommer jag hem 21 tre kvällar ena veckan och två kvällar andra veckan, och våra sena kvällar matchar inte så vi ses i princip aldrig. Det blir att äta ihop och umgås totalt ca en timme innan det är dags att sova. Men snart har Jesper 4 veckors lov från kursen, så då blir det mer som vanligt igen, vilket ska bli skönt. Men jag trivs inte alls med såhär mycket sena kvällar faktiskt, synd då jag älskar min nya tjänst och barnavdelningen i övrigt. Men så sjukt otacksamt när man kämpar och sliter så gott man kan men ändå inte räcker till bara för att ledningen bestämt sig för att spara timmar. Så sjukt löjligt och ovärt. En ljuspunkt på veckan var dock att jag gick ut och åt med Aude (en kollega) i torsdags kväll - supermysigt och vi satt och pratade i timmar. 
 
Helgen har iallafall varit fin - i fredags kväll efter jobbet gick jag och Jesper och åt middag på Tzatziki, supergott som vanligt, och sen gick vi på the Revenant på bio. Jäkligt bra men lite obehaglig film, Jesper fick sin hand sönderkramad. Lördagen spenderades med lite fix hemma och mysbrunch (Jesper gick ut och sprang en mil innan dess medan jag låg kvar i sängen helt utslagen). Eftermiddagen/kvällen gick åt till presenthandling och firande av Martin som fyllt 25, supergod mat och trevligt sällskap. 
 
Igår städade vi hemma och åkte sen till Skulla och åt lunch och myste, Jesper och Kent gick ut i skogen och fixade inför vildsvinsåtlar, och jag och Anneli åkte och spanade in kyrkan för att se om den var potentiell för vigsel (vi ska gifta oss!!! :)). Vi kom fram till att jag inte vill gifta mig i kyrkan utan vi kör på trädgården. Så vi åkte hem till Skulla igen och spanade lite på olika platser. Sen gick vi in och drack te och värmde oss och googlade massa inspiration för piff till vigseln och festen. På kvällen åkte jag, Jesper, Emma och Andreas och åt middag hos hans syrra för att fira Stewart som fyller år idag. 
 
Så knepigt det här med bloggandet tycker jag, jag vill väldigt gärna blogga men uppenbarligen ändå inte. Det känns så jobbigt på nåt sätt. Jag vill blogga för att kunna följa mig själv och mitt mående i olika perioder i livet, och kunna gå tillbaka och titta och minnas hur man kände vid olika tillfällen och vad man faktiskt har gjort under året, det är så lätt att glömma bort. Men jag kommer liksom inte in i det, att ta fram datorn och skriva på kvällarna. Så jag funderar på att köpa en fysiskt dagbok faktiskt, känns rätt underskattat! Använder bloggen till uppdateringar om husbygget, så att man ska komma ihåg allt på den resan. Just nu händer det inte mycket, vi väntar på att avstyckningen ska bli klar. Men sen lär det dröja lite innan nästa steg eftersom vi lägger massa pengar på bröllopet nu. :) 
 
 

Vardag