Vårt fantastiska kök! ♥

Alltså, jag älskar vårt kök! ♥
 
Trivs så himla bra i det, det är så himla fint och det är dessutom bra att jobba i. Stora bänkytor och massor av lådor. Älskar också att sitta vid köksön.
 
Känns så fruktansvärt tråkigt att de ska komma och riva ut det snart... de måste ju ta bort bänkskåpen för att ta fuktprov i golv och väggar och byta parketten... Så jäkla tråkigt. Men de ska låta bänkskivan sitta kvar för att påverka så lite som möjligt. Jag vet ju att det kommer att bli bra i slutändan men jag vill inte, det känns så fruktansvärt tråkigt bara. Men nu försöker jag att inte tänka så mycket på det, det blir som det blir och det blir bra när det är klart! Vi har packat upp allting ändå och börjat handla massa mat. Vi måste ju leva under tiden vi väntar. Hoppas bara inte att de ska hålla på precis när vi kommer hem från BB med vår bebis. Då vill man vara ifred och fokusera på helt andra saker.
 
 

Bygga hus, Vardag

Tvättstugan

Tvättstugan är inte helt klar - här är bilder innan städning så det är bättre nu, men det ska fortfarande göras lite saker. MDF-skivorna ska målas in och det ska sättas skjutdörrar framför värmepumpen. Vi valde att bygga med skivor istället för täcksidor för att bänkskåpet på den sidan är utbyggt med distanser, för att det är vattenfilter och lite rör bakom. Så nu är det bara att plocka ur lådorna så kan man mecka med det om det behövs. Vi har tre bänkskåp med lådor, det kommer att bli plats för bebisens blöjor och diverse (vi ska ha skötbädd på bänken), samt tvättmedel och sånt. Sen finns det ett städskåp och ett linneskåp.
 
 

Bygga hus

Vi har flyttat in!

ÄNTLIGEN kan jag uppdatera med lite bilder på huset. ♥
Vi flyttade in i tisdags förra veckan, det känns helt fantastiskt! Dock är det en del grejer som ska åtgärdas för att slutbesiktningen ska bli godkänd, men det får hantverkarna komma och göra fast vi bor här.
 
Här kommer en bildbomb från näääästan färdigt hus, dagarna innan städ & slutbesiktning.
 
 

Bygga hus

Montering av det sista

Nu när jag har varit ledig så har jag ju hängt en del i huset och monterat grejer själv. Det är väl okej men det blir så sjukt tråkigt att hålla på när man är ensam! Tidigare var det inga problem men nu när jag är så trött och lite mer otymplig i kroppen så blir man så himla omotiverad när man dessutom är själv. Har fått en del hjälp av min svärfar som bor väldigt nära som tur är. Och häromdagen åkte min pappa & lillebror med mig till IKEA för att inhandla ett par stommar vi kom på att vi behövde, och vi monterade ihop dem tillsammans på kvällen. Så snälla! Jag är verkligen så sjukt tacksam över att ha vänner & familj som ställer upp & gärna hjälper till med diverse. Sen har jag bara monterat lite inredning till städskåpet efter detta, men då hjälptes jag & Jesper åt på slutet i alla fall.
 
Haha, notera pappas fina tröja! Den fick han av mig i fars dags-present.
 
 

Bygga hus, Vardag

Hänga i huset & det finns vatten!

Alltså, det är så mysigt att bara hänga i huset nu när det är nästan klart. Man bara strosar runt, kikar på allt, och förundras över att man snart ska bo där, drömmer sig bort och föreställer sig hur det ska bli. När de här bilderna togs i början på veckan kan man säga att det började närma sig klart!
 
 
 
 


 

Bygga hus, Vardag

Gravid vecka 35 ♥

Alltså, kan ni förstå att den här magen någonsin varit platt!? Inte jag! Så konstigt. Känns så naturligt att vara gravid nu att jag inte riktigt kan greppa att min kropp varit utan bebis. Kollar tillbaka på bilder från tidigt i graviditeten när jag tyckte att magen syntes såå mycket, och skrattar ihjäl mig typ. Magen börjar bli ordentligt stor nu, mysigt tycker jag.
 
Tänker mer och mer på förlossningen ju närmare den kommer, är fortfarande inte rädd utan tycker att det ska bli spännande och jag ser till och med fram emot att få uppleva den, och träffa vårt barn naturligtvis. Men jag har fått några ordentliga förvärkar, i söndags när vi var på en affär för att handla en present till Jespers syster kom den första ordentligt smärtsamma, jag fick andas igenom den men det gick bra och kändes helt okej ändå. Inatt fick jag nästa riktigt smärtsamma värk, och då var det lite värre eftersom man ligger ner och inte är igång och vaken på samma sätt. Men det gick bra, kunde slappna av genom värken och andas. Men inatt blev jag lite nervös ändå, om dessa förvärkar gör så ont, hur ont kommer det att göra sen!? Jag räknar med att det kommer göra väldigt mycket ondare, och hoppas bara att jag ska kunna hantera smärtan. Vill gärna vara hemma så länge som möjligt också känner jag.
 
Det bästa som hände under veckan var att jag blev sååå grundlurad och totalt överraskad med en BABYSHOWER! Som jag har hoppats på att få en & sett fram emot det! Mina vänner & familj var där, det var så otroligt fint arrangerat, finare än jag någonsin kunnat drömma om. Jättemycket gott, fint dekorerat, mysiga lekar & fina presenter. Är så himla glad & tacksam, känner mig så uppvaktad & älskad. Världens bästa människor! Tänkte att jag ska lägga upp ett eget inlägg med bilder från babyshowern senare.
 
Vi har också varit på profylaxkurs del 1 av 2. Alltså, vi bokade ju in en profylaxkurs för att jag ville att vi ska ha så bra förutsättningar som det bara går för att få en så bra upplevelse som möjligt av förlossningen, och att vi ska få verktyg för att vara ett bra team. Men alltså, det vi gjorde på 3,5 timme där känns det som att vi kunde ha kollat på ett 3 minuter långt youtubeklipp eller något och lärt oss. Andas, inga konstigheter, in genom näsan och ut genom munnen typ. Beröring är lugnande och hjälper en att slappna av. Ja, det var väl det mest väsentliga. Nej, alltså jag tycker inte att det är värt 1.900 spänn att gå på den kursen. Men vi får väl se hur andra gången blir, det är på måndag.
 
Jag har börjat få lite ont i händerna eftersom jag är svullen & jag sover dåligt, vilket gör att jag blir trött på dagarna. Men annars mår jag fortfarande bra & älskar att vara gravid. Känner aboslut ingen stress över att det ska vara över än, men självklart börjar jag längta lite efter vår bebis nu.
 
 
 

Gravid, Vardag

Detaljer & första katastrofen

Vår snickare Christian är fantastisk, han ringde förut när han höll på med listerna & socklarna & frågade om vi inte skulle ha träklossar (det heter säkert någonting mer fancy) för att det skulle bli myyyycket snyggare. Ja, det är klart vi vill! Sånt som man inte tänker på, uppskattar så sjukt mycket att ha en snickare som verkligen tänker på vårt bästa & vill att vårt hus ska bli så bra som möjligt, så istället för att bara jobba på och utföra det som är beställt gör han det där lilla extra och kollar alltid med oss hur vi vill ha det och så vidare. GULD-kille!
Golvet ser också så himla fint ut, längtar tills vi får se det i sin helhet, nu ser man ju bara småsnuttar där det tittar fram under täckpappen.
 
Sen har den första riktigt jäkla jobbiga grejen med huset inträffat. Det har ju varit lite småsaker längs vägen, vilket jag inte alls har tyckt har varit så jobbigt, det är bara att ta saker lite med en klackspark, fatta ett beslut, lösa problemet och gå vidare. Vår process innan bygget började var ju väldigt jobbig med förhandsbesked till bygglov, avstyckning & bygglov, massor som var jobbigt & strulade så vi såg verkligen fram emot att bygget skulle dra igång, att de problemen som uppstår då är mer praktiska och lösbara. Men alla sa "väääänta bara tills bygget börjar, då är det bara problem efter problem". Nej ni, som sagt, alla problem som uppstått är ju sånt som går att ordna lätt, man får bara hålla sig lugn & fatta ett beslut. Sen är det ju så att så länge man tar fram plånboken och räknar med att saker och ting kommer att kosta lite mer så löser sig ju saker oftast rätt smidigt. Så det håller jag inte alls med om. Sista veckorna har det varit lite fler saker, det blir ju så när det börjar dra ihop sig.
 
Igår blev det dock för mycket för mig. Den stora oron i grunden är ju att nya amorteringskravet börjar gälla 1 mars, och om vi inte har skrivit med banken senast 28 februari så måste vi amortera 8.700 kr i månaden istället för runt 4.000 kr som vi tänkt oss. Det är ganska jäkla stor skillnad, med tanke på att jag ska vara föräldraledig. Det här har vi vetat sedan någon månad tillbaka, vi trodde inte att det kunde påverka oss eftersom projektet är startat på en kalkyl, så trodde vi inte att man bara kunde gå in och ändra de villkoren. Och banken har inte sagt någonting. Men jag kontaktade banken för några veckor sen bara för säkerhets skull, och då visade det sig att jo, det kan visst påverka oss. Så vi har ju verkligen jättelite marginal nu för att hinna skriva, som det ser ut nu kommer vi att skriva 26:e eller 27:e februari. Och då vill det till att huset gått igenom och fått slutbesked av kommunen vilket ska ske nu på måndag 19:e. Blir det inte godkänt så får vi problem. Så det är som sagt det stora orosmomentet som ligger till grund för all oro.
 
Nästa grej är ju att jag faktiskt ska föda barn om 4-5 veckor ungefär, troligtvis. Och då vill man tänka på förlossningen, tiden som ny familj, tvätta bebiskläder och så vidare, inte oroa sig för om ens hus ska bli färdigt, om man ska hinna flytta och om man kommer ha råd att bo där.
 
Sen är det ju målningen som oroar mig en del, eftersom målaren aldrig blir klar någongång så att de andra kan göra färdigt sina jobb. På det så märkte vi i helgen att toan rinner jättelänge när man har spolat, vilket inte känns helt rätt. Den är inkaklad i väggen kan tilläggas. Hoppas det är lättlöst. Sen gick det ett larm på golvvärmen, den sattes igång i fredags. Men vi kontaktade rörmokaren och det var ingen fara och de skulle kika på måndag (idag). Sen frös vattnet i huset, trots isolering av rören & att vi lät det stå och rinna, vilket kan vara katastrofalt, men det löste Jesper & hans pappa jättesnabbt. MEN. Det stora som hände var att vi upptäckte igår att golvet (parketten) har rest sig i köket. Det var Jesper & min svärfar som upptäckte det, jag var hemma. Som sagt MÅSTE huset vara färdigt på torsdag, annars går det inte ihop med banken. Och för att byta golvet där måste man ju riva ut köket igen. Och det värsta är att golvet är från Finland, och går nog inte att få tag på här, det är leveranstid på det. Troligtvis beror det på att de satte på golvvärmen för varmt, för snabbt. Alltså, om det var det enda som hade hänt så hade jag nog inte reagerat så starkt, men alltså när Jesper ringde och berättade så bröt jag ihop totalt. Bara grät och grät och grät. Fulgrät, och kröp ner i hundbädden och blev tröstad av hundarna. Fy fan så uppgiven jag blev. Det känns som att det finns NOLL marginal för detta just nu. Hur ska det gå till? Ska de åka till Finland & hämta nytt golv? Går huset igenom kommunens slutsamråd ändå bara för att det är kosmetiskt fel? Alltså, jag är så himla orolig. Jesper har pratat med byggfirman. Jag ska dit nu & kolla läget. Jag har lugnat ner mig lite och tänker att det måste bara lösa sig, men jag vet inte hur det ska gå till. Så golvet känns faktiskt som den första stora katastrofen i vårt bygge. Som sagt, i sig själv hade det ju inte varit någon fara, men det är ju det här med banken & deadline 28 februari som gör det riktigt allvarligt. Annars hade det ju inte varit hela världen. 
 
Vi hängde lite i huset häromkvällen och måttade ut hur det skulle se ut med storlek på mattor & hur soffan ska stå och lite sånt. Supermysigt. ♥

Bygga hus, Vardag

Köksfläkten är på plats & försenad målare

Förra veckan var inte snickarna där onsdag, torsdag eller fredag för att målaren skulle få jobba ostört & de inte hade något kvar att göra innan målaren var klar. Så det här hände väl i tisdags tror jag. Målaren lovade att vara färdig fredag kväll så att det kunde torka över helgen & snickarna, elektrikern & rörmokaren kunde göra det aboslut sista under måndagen (idag) och huset kunde städas på tisdag. Då kändes det som att de var ute i väldigt god tid eftersom huset inte måste vara klart förrän på torsdag.
 
Men när jag åkte dit i fredags så var inte målningen färdig, och ingen målare var där. Så jag ringde byggfirman & frågade vad som pågick, då hade de kommit överens om att han skulle bli färdig idag (måndag) istället. Jag tänker att jag inte ska lägga mig i så mycket men jag blir ändå orolig, jag förstår verkligen inte hur rörmokaren och elektrikern och snickarna ska kunna göra färdigt sina jobb när målaren målar & färgen inte kommer att vara antingen på plats eller torr där de ska jobba.. så jag är lite orolig just nu men jag antar att det löser sig.
 
 

Bygga hus, Vardag

Montering av garderobsinredning

För att spara ner lite på kostnaderna kring husbygget så har vi valt att montera stommar till kök, garderober & tvättstuga samt inredning själva. Snickarna har satt upp köket & ställt stommarna på plats dock.
 
Ena sidan av hallgarderoben. Lådorna ska vara för förvaring av handdukar & sängkläder är det tänkt, och hänget för jackor som inte är säsong. Upptill har vi också förvaring för sånt som inte är säsong eller används så ofta.
 
Andra sidan av hallgarderoben, närmast dörren. Här blir det skor (plats för 12 par) & jackor, samt kanske ställa in väskan. Det är plats även för lite längre jackor.
 
Min monteringsplats den dagen, köksön är the place to be i det här huset alltså! Kommer nog bli välanvänd. ♥
 
I hallen. Ser ni att det saknas golvlist på väggen där en bit? Det är för att det ska stå en stor byrå där, 160 bred. Halva ska vara låg som en sittbänk, och andra halvan lite högre. Där blir det förvaring av vantar, mössor & allt man kan tänka sig.
 
Jespers sida av sovrumsgarderoben in progress. Inte färdigt på bilderna dock, det blev så mörkt så det gick inte att ta bra bilder längre. Men det blir fyra stooora lådor som ni ser samt ett utdragbart hyllplan för smycken, slipsar & bälten med glashyllplan ovanför, samt hängande förvaring & högst upp tyglådor för kläder som inte är säsong.
 
Min blir exakt likadan bortsett från att jag har en låda mindre så att mina klänningar ska få plats att hänga.
 
När vi bygger övervåningen sen kommer vi ha en stooor walk in closet, då blir den här förvaringen kvar som extraförvaring, perfekt!
 
 

Bygga hus, Vardag

Utsikten. ♥

För flera år sen när vi bestämde att vi ville bygga hus så såg vi över ägorna hemma hos Jespers farmor & farfar (de har runt 150 hektar mark) & letade efter drömtomten. Vi har ju nämligen den otroliga lyckan att vi fick stycka av mark från dem. Vi visste direkt att det här var tomten vi ville ha, men tomten var ju väldigt bökig att göra i ordning, minst 4 meters nivåskillnader och MASSOR av sten, så vi konstaterade att det skulle bli för dyrt och började kolla ut andra platser. Men när vi väl skulle stycka av för 1,5 år sedan så fick vi kalla fötter och tänkte att nej, vi MÅSTE ju bygga vårt hus här. Så vi tog ut Jespers farbror som har en markfirma och han konstaterade att ja, det kostar en del men det går helt klart att göra i ordning tomten. Så vi styckade av vår drömtomt!
 
Vi är så otroligt glada över det nu. Vi älskar verkligen läget och utsikten. ♥ Vi ser ner över närmaste åkern, vägen & nästa åker och hästgården som ligger där. Vi ser också till Jespers farmor, hon har beställt av sin son (min svärfar) att det ska kapas bort lite träd mellan oss så att man ser lite bättre. Hon måste hålla koll om det kommer någon till oss säger hon. ;) Huset ligger också fint från vägen sett, det ser väldigt högt ut så vi måste få upp lite träd bara så att det blir lite mer balans. Det ligger också en bit från vägen vilket jag & Jesper gillar båda två, och vägen går inte helt spikrakt till oss så det är inte helt lätt att veta exakt hur man kommer upp till huset om man inte vet, vilket vi också gillar. Alltså nyp mig i armen, vårt drömhus på vår drömtomt, och om två veckor får vi bo där. Det är så värt de här 1,5 året av kämpande. ♥
 
 

Bygga hus, Vardag

Kakel i köket! ♥

Nu är plattsättningen i köket klart & jag är så himla nöjd!
 
Vi funderade ju in i det sista på vilket kakel vi skulle ha, & köpte det här bara ett par dagar innan det skulle upp. Vi hade även funderingar kring om vi skulle ha vit eller ljusgrå fog. Men jag är så himla nöjd med slutresultatet & känner att vi valde helt rätt. Vitt kakel 10x20 med raka kanter & vit fog. Stilrent, diskret, enkelt och supersnyggt enligt mig. Känns som att det är något man kommer kunna ha i många år framöver också utan att tröttna.
 
 

Bygga hus, Vardag

Gravid vecka 33 & 34 ♥

Runt början på vecka 33 kom svullnaden för mig, jag märker att skorna är lite trängre än vanligt & jag kan inte ha mina ringar. Jag har ju alltid ringarna på mig dygnet runt, men jag vaknade en morgon och fick knappt av dem, och när jag fick av dem började fingret pirra, så jag tror att blodtillförseln var lite strypt. Jag ville ändå ha dem men Jesper sa ifrån (tur det) så nu är jag ringlös ett tag. Jag känner också att jag är lite öm i händerna, det är liksom lite obekvämt att knyta nävarna till exempel. Jag är liksom inte supersvullen, men det känns ju litegrann.
 
Nu är jag inne i vecka 34 (33+4), bebisen är runt 42 cm lång & väger över 2 kg. Han eller hon har börjat bli riktigt stark och sparkarna har börjat kännas ordentligt, fast det är mycket mindre sparkar och mer buffar och vändningar/stora rörelser nu. Det är så häftigt när man ser en fot komma farandes över magen. Jag tror att bebisen inte har legat kvar med huvudet nedåt utan vänt sig minst en gång uppåt, för det har varit sånt tryck upp mot bröstkorgen, och jag har haft jättejobbig halsbränna vilket jag gissar beror på att bebisen trycker på magsäcken/magmunnen? Men nu tror jag att han eller hon ligger rätt igen.
 
Jag har massor av sammandragningar nu, så jag märker att kroppen verkligen börjar förbereda sig inför förlossningen. De flesta är inte smärtsamma alls, men det har också kommit några förvärkar. Jag är ju lite knäpp men jag tycker att det är lite spännande att få känna på den smärtan lite innan, för att man ska kunna få en liten föraning om vad som komma skall. Jag tänker väldigt mycket på förlossningen nu också, och drömmer också om den ibland. Jag läser lite varje dag i böckerna vi köpt, just nu läser jag "Vattnet går" som jag fick av Sophia & Angelica.
 
Det känns så himla galet att det är så nära nu, 44 dagar kvar till beräknad förlossning. Det går så fort! Jag är lite stressad över att det är så mycket som händer på en gång, vi har ju slutbesiktning och slutsamråd om exakt två veckor idag så om allt går bra så flyttar vi in under nästnästa vecka. Då är det bara det sista mötet med banken kvar & skriva lånen, sen är alllt klart. Men det känns lite jobbigt & stressigt, jag hade gärna velat vara på plats i huset lite tidigare. Jag är ändå tacksam över att det blir klart nu & inte senare, vi hinner ju ändå komma i ordning litegrann förhoppningsvis innan bebis bestämmer sig för att komma. För man vet ju inte riktigt, det kan ju hända att vår bebis vill komma tidigare än beräknat datum, men jag hoppas att han eller hon kan vänta.
 
Jag sover fortfarande riktigt dåligt, jag vaknar ett par gånger per natt för att gå upp & kissa, och det har jag egentligen inga problem med alls. Det som är jobbigt är att jag inte kan somna om, utan ibland ligger vaken i en timme eller två mitt i natten. Jag märker också att tröttheten verkligen har kommit nu, helt sjukt hur stor skillnad det är alltså, jag vill hitta på grejer (och gör saker hela tiden också) men blir sjukt trött av INGENTING.
 
Tänker också mycket på namn nu, vi har ett pojknamn som vi är väldigt säkra på & ett flicknamn som vi är ganska säkra på. Men vi har inte så många backups, så jag blir lite orolig över att bebisen ska komma ut & det inte ska kännas bra. Vill ju gärna att han eller hon ska få sitt namn ganska omgående. Men förhoppningsvis ska namnen vi valt passa bra på vårt lilla hjärta. ♥
 
 

Gravid, Vardag

Plattsättning i köket!

Här kommer lite bilder från början på veckan när plattsättningen drog igång i köket. Nu är det klart, lägger upp fler bilder senare. Det blev SÅ BRA! Sjukt nöjd! Vi valde 10x20-plattor med raka kanter & vit fog. Diskret men snyggt. Så jäkla glad. Lite innerdörrar har också kommit på plats, badrumsinredning har satts upp & jordvärmepumpen kommit på plats.
 
 

Bygga hus, Vardag

Semlor & garderober

Så himla lyxigt att vara ledig på dagarna nu, så man kan åka & titta på bygget hela tiden & skämma bort snickarna med fika. Häromdagen blev det semlor & att titta på när de byggde garderober till hallen. Jag & min svärfar monterade också garderobsinredning i ett par timmar.
 
 

Bygga hus, Vardag